Zomerleesdip voorkomen

De zomerleesdip; hoe ontstaat deze dip en waarom is het zo belangrijk om dit te voorkomen? Wij leggen het uit en we geven tips om op een leuke manier de zomerleesdip te beperken.

Wat is een zomerleesdip?

Na een schooljaar veel gelezen te hebben is er door het kind een bepaald niveau bereikt. Als je dan vervolgens 6 weken ineens weinig leest, zakt het leesniveau van het kind heel erg snel terug. Dit is zeker het geval bij kinderen uit groep 3 en 4 die het lezen nog onvoldoende onder de knie hebben. Maar ook bij de oudere kinderen komt dit regelmatig voor. Het kind start dan het volgende schooljaar met een lager leesniveau dan waarmee het eindigde voor de zomervakantie. Dit is vaak lastig in te halen, zeker als het kind moeite heeft met lezen.
Ook voor veel volwassenen is het herkenbaar dat onder andere het leestempo duidelijk afneemt als er in een periode weinig wordt gelezen.
De effecten van het niet lezen in de zomervakantie en daarmee het ontstaan van de zomerleesdip zie je in deze grafiek:

Zomerleesdip grafiek

Hoe kunnen we de zomerleesdip beperken?

Je verwacht het waarschijnlijk al… de zomerleesdip kan je alleen voorkomen door veel te lezen! Veel ouders protesteren in eerste instantie als we dit vertellen. “Mijn kind haat het om te lezen en dat gaat hij dus in de vakantie weigeren”, of: “Ik vind het zielig om haar in de vakantie ook nog eens te plagen met datgene waar ze niet goed in is.”
Maar draai het eens om: hoe verdrietig is je kind als het na de vakantie merkt dat het weer helemaal terug bij af is, terwijl het zo enorm hard gewerkt had om het leesniveau met succes te verbeteren. Dit verdriet kan je samen voorkomen. En wat is in vakantietijd nou een klein half uurtje op een hele vrije dag?
Belangrijk is wel dat het leuk en afwisselend blijft, om de motivatie te bewaren. Hoe je dat kan doen? Lees de tips om de zomerleesdip te voorkomen.

zomerleesdip

Tips voor het voorkomen van de zomerleesdip

  • Lezen hoeft niet altijd zittend of liggend met een boek. Lezen is overal! Het kan bijvoorbeeld tijdens samen iets lekkers maken, waarvoor je een recept moet lezen, plaatsnamen opzoeken op de kaart als je op vakantie gaat (de ANWB heeft ook gratis downloads van kinderroutekaarten), een flyer van een uitje dat je gaat maken van tevoren lezen of samen informatiebordjes lezen in de dierentuin;
  • Zien lezen doet lezen door een goed voorbeeld; ga zelf ook lekker een boek lezen als je wilt dat je kind dit ook even doet. Bedenk hierbij dat strips lezen ook lezen is;
  • Maak gebruik van de luister-cd’s en haal het boek ervan bij de bibliotheek zodat je kind mee kan lezen. Vergeet ook niet de app ‘VakantieBieb’ te installeren op je tablet of telefoon want daarin zijn veel leuke gratis boeken te lezen gedurende de zomervakantieperiode!
  • Schrijven ondersteunt het lezen, dus activiteiten als samen boodschappenbriefjes schrijven of een vakantielogboek maken zijn leuke en goede activiteiten. Er zijn ook leuke apps voor de tablet waarin dit gedaan kan worden, zoals ‘speciale verhalen’, ‘comic life’ en ‘my story’;
    zomerleesdip voorkomen
  • Overleg over het tijdstip dat er gelezen wordt als het in een leuk leesboek is. Het begin van de ochtend is aan te raden. Je kind is dan fris en daarna hoeft er niet meer ‘geruzied’ te worden als de motivatie even wat minder is;
  • Lees samen hardop met je kind als het nog niet goed kan stillezen en wissel de leesvorm af. Om de beurt een stukje lezen, voorlezen en hetzelfde stukje nalezen e.d. Maak er altijd iets positiefs van, zoals eens een keer iets lekkers erbij;
  • Maak samen een leesbingo. Bedenk allemaal leuke, grappige en gekke plekjes om het leesmoment te gaan houden die afgestreept kunnen worden gedurende de vakantie. Op internet zijn ook verschillende (zomer)leesbingo’s te vinden;
  • Last but not least… Stimuleer je kind om mee te doen met onze lees-challenge!

Lees-challenge 2019

Ook wij dragen van harte bij aan het voorkomen of in ieder geval verminderen van de zomerleesdip! Doe dus mee met onze lees-challenge.
Alle kinderen tot 13 jaar mogen meedoen, of ze nou wel of geen logopedie bij ons hebben (gehad). Echt iedereen! Wij dagen alle kinderen uit om in de zomervakantie tenminste 6 boeken te lezen. Deze schrijf je op de Lees-challenge boekenlijst. Lever de volle lijst bij ons in (of mail het naar info@lc-renes.nl)  en maak kans op een prachtige boekenbon van 5, 10 of 15 euro!

Voor iedereen die meedoet: heel veel leesplezier en succes gewenst!
Meer weten over de leesbegeleiding die wij geven in ons Centrum? Kijk op onze lees- en spellingpagina.