Voorkom stemproblemen als leraar

Logopedisch Centrum RenesNieuws en UpdatesVoorkom stemproblemen als leraar

Hoe voorkom je stemproblemen als leraar? Meer dan de helft van de collega´s krijgt er ooit mee te maken: keelpijn, schor klinken, ’s avonds na een dag voor de klas geen stem meer hebben. Wordt het wel serieus genomen en wat kun je er aan doen?

Als klein meisje was ze al vaak schor, op de middelbare school kreeg ze logopedie om aan haar ademhaling te werken. Maar of het wel een goed idee was om de pabo te gaan doen, daar had Romy Paling nooit echt aan getwijfeld. Totdat ze tijdens haar stage ineens elke dag voor de klas stond. ‘Toen kwam ik er eigenlijk pas achter hoe zwaar lesgeven je stem belast. Na twee dagen voor de klas was ik de rest van de week schor. En als ik ’s avonds thuiskwam, dacht ik vaak: vanavond zeg ik even helemaal niks meer.’ De studente klopte met haar klachten aan bij de logopedist van haar opleiding en werd linea recta doorverwezen naar een kno-arts. Die constateerde de nachtmerrie van elke leraar: knobbeltjes op haar stembanden. Een flinke streep door de rekening.
Paling is niet de enige: stemproblemen zijn de meest voorkomende beroepsziekte in het onderwijs. Logopedist Piet Kooijman promoveerde een paar jaar geleden op een onderzoek naar stemproblemen onder leraren en kwam met verontrustende cijfers. Meer dan de helft van alle leerkrachten krijgt ooit door het werk te kampen met stemklachten, één op de vijf meldt zich om die reden weleens ziek.
Leraar is voor de stem een zeer riskant beroep, benadrukt Kooijman in zijn proefschrift. Daar kan Felix de Jong, kno-arts en stemspecialist bij het universitair ziekenhuis in Leuven, van meepraten. Hij krijgt vaak leraren in zijn praktijk en ziet bij hen een heel scala aan stemproblemen voorbijkomen: heesheid, keelpijn, wegvallen van de stem, poliepen, knobbeltjes op de stembanden. Zulke klachten hebben lang niet altijd dezelfde oorzaak, vertelt De Jong: ‘Je zou misschien verwachten dat stemproblemen vooral door overbelasting worden veroorzaakt, maar er spelen veel meer factoren mee. Hoe is je algemene conditie, zit je goed in je vel, heb je last van stress, psychische problemen of een onderliggende ziekte? Dat weerspiegelt zich allemaal in je stem. Bovendien zie je vaak dat stemproblemen op hun beurt weer psychische problemen veroorzaken. Veel leraren met stemklachten zijn bezorgd, bang om hun baan kwijt te raken. Als die stress vervolgens weer op je stem slaat, kom je in een vicieuze cirkel terecht.’ Lees verder op http://www.didactiefonline.nl/artikel/voorkom-stemproblemen.

Bron: didactief online