Tips voor ouders bij leren lezen

Logopedisch Centrum RenesNieuws en UpdatesTips voor ouders bij leren lezen

Het is een spannende tijd voor de kinderen in groep 3 nu ze leren lezen. Veel ouders vinden het ook leuk om het leesproces te volgen en stimuleren. Dan is het wel fijn als we weten hoe we eigenlijk leren lezen. En hoe kan je als ouders het best lezen met je kind? Wij geven 15 tips voor ouders om je kind te helpen met het leren lezen.

Van losse letters naar woorden

In de kleutertijd raken veel kinderen al geïnteresseerd in letters. Ze herkennen al snel de M van MacDonald’s en de letters die in hun naam zitten. Dat is fijn, want hoe meer letters een kleuter al kan herkennen en benoemen -we noemen dit de klanktekenkoppeling-, hoe makkelijker het leren lezen in groep 3 zal verlopen.
Een van de voorwaarden om tot lezen te komen is de auditieve analyse en synthese. Dit wordt ook wel ‘hakken en plakken’ genoemd. Dit is in het begin met korte woordjes als ‘raam’. Hoe meer boekjes er gelezen worden hoe sneller het kind het leesproces leert. Daarom willen ouders vaak thuis het lezen extra stimuleren. Dat is heel goed, maar hoe doe je dat het best? Wij hebben 15 belangrijke tips bij het leren lezen van je kind.

Tips voor leren lezen

Tip 1: Lees geen losse woordjes

De verleiding is soms groot om losse woorden te lezen, maar het is leuker en ook beter om in een boekje te lezen vanwege het stimuleren van het leesbegrip.

Tip 2: Lezen moet leuk zijn

Leesplezier en leesmotivatie zijn belangrijke elementen van betrokken lezers dus houd het leuk en gezellig.

Tip 3: Zoek een boekje dat past bij het leesniveau

Als je een te moeilijk boek pakt, zal het lezen erg moeizaam gaan en dit is niet motiverend. Houd de niveaus van de boeken dus goed in de peiling. Op veel boeken staat een niveauaanduiding waarbij er een grove indeling is te maken. AVI Start past bij aanvang groep 3 tot ongeveer de kerstvakantie, AVI M3 (dit staat voor Midden groep 3) bij de periode na de kerstvakantie tot ongeveer april/mei en AVI E3 (Eind groep 3) voor rond de zomervakantie.

Tip 4: Je leert alleen maar lezen door te lezen

Een open deur zou je denken, maar veel ouders willen andere dingen doen om het leren lezen te stimuleren. Niets anders is beter dan te lezen in leuke motiverende boekjes. Vergelijk het maar met leren schaatsen of fietsen. Dat leren we toch ook alleen maar door dat daadwerkelijk te doen? Daarbij geldt: oefening baart kunst. Dus ook met lezen!

Tip 5: Zoek samen aantrekkelijke boekjes

Kinderen houden -zeker in het begin- van plaatjes in kleur en grote letters. Het spreekt aan en plaatjes zijn ook een belangrijke steun bij het lezen. De plaatjes geven al een beetje aan waar de te lezen bladzijde over gaat en dat maakt het lezen wat makkelijker.

Tips voor ouders bij leren lezen

Tip 6: Varieer in het soort boeken

Er zijn veel verschillende boeken, ook voor de beginnende lezers. Zo hebben we de verhalende boeken, maar ook leuke samenleesboeken (o.a. van Delubas), stripboeken (bv. de serie ‘Kijk en Lees’) en informatieve boeken zoals de serie ‘Zelf lezen over lang geleden. Als je aansluit bij de interesse van je kind zal het graag willen lezen om meer over zijn/haar interesse te weten te komen.

Tip 7: Praat samen over de inhoud

De context van een verhaal is belangrijk voor het leesbegrip. Voorspel samen met je kind vooraf waar het boek over zou kunnen gaan. Besteed ook aandacht aan de illustraties in het boek. Dit kan je waar mogelijk, koppelen aan iets wat jullie hebben gedaan of meegemaakt. Je kan bij deze tekeningen eveneens voorspellingen doen en achteraf kijken of de voorspelling klopt. Dit is een goede manier om het leren lezen en het leesbegrip te stimuleren.

Tip 8: Zorg dat je kind niet moe is

Zeker in het begin is het leren lezen nog zeer inspannend en vermoeiend. Als je dan alleen ’s avonds gaat lezen dan is de kans groot dat je kind erg moe is en dat is niet altijd even motiverend voor je kind. Probeer daarom de tijdstippen van het lezen zoveel mogelijk af te wisselen.

Tip 9: Voorzeggen MOET

Als je kind tijdens het lezen een letter niet weet, wacht dan niet tot het misschien wel de verkeerde letter zegt. Door de letter voor te zeggen wordt de letter steeds beter onthouden en ontstaat er geen verwarring met een andere letter die er soms op lijkt (bv. de b/d verwisseling).
Daarbij: als je als ouder de letter voorzegt kan je kind het woord daarna zelf goed lezen. Dat levert weer een succeservaring op!

Tip 10: Breng het lezen altijd positief

We zenden zelf soms onbewust signalen uit dat we weinig zin hebben om te lezen. Heel begrijpelijk na bijvoorbeeld een lange werkdag. Maar het verschil tussen de opmerking “We moeten nog even lezen” en “Ik ben zó benieuwd hoe het boek verder gaat, we gaan nog even gezellig verder lezen!” is waarschijnlijk wel duidelijk 😉

leren lezen

Tip 11: Maak gebruik van de bibliotheek

De bibliotheek heeft een schat aan boeken op elk leesniveau. Zij kunnen ook helpen met zoeken en advies geven als je het niveau bepalen lastig vindt. Daarbij is het lidmaatschap voor kinderen helemaal gratis!

Tip 12: Ga niet op álle fouten in

Het is niet zo fijn voor een kind als het steeds ‘gestoord’ wordt door het wijzen op fouten. Dat vermindert het leesplezier. Helpen en voorzeggen natuurlijk wel graag (zie tip 9)! Als de leesfout het leesbegrip niet direct in gevaar brengt mag je best eens een foutje in bijvoorbeeld de/het laten schieten. Wel is het verbeteren of voorzeggen van belang als de betekenis anders wordt. Bijvoorbeeld bij het woord ‘raam’ dat als ‘ram’ gelezen wordt. De betekenis van het verhaal kan dan heel anders worden en die verwarring moeten we voorkomen.

Tip 13: Herhaal af en toe een zin

Als je kind zoveel moeite moet doen om een los woord te ‘ontsleutelen’, dan kan het heel fijn zijn als er aan het eind van de zin af en toe de zin door jou als ouder herhaald wordt. De inhoud van wat er gelezen is blijft dan duidelijk.

Tip 14: Lezen hoeft niet snel

Goed lezen is lezen wat er staat, niet snellezen. Het precies lezen wat er staat gaat altijd vóór het tempo. Snel lezen werkt het radend lezen in de hand. Dat is niet de bedoeling. Geef je kind dus de tijd en moedig aan om precies te lezen wat er staat.

Tip 15: Beloon je kind regelmatig met woorden

Laat tussendoor met regelmaat weten wát je zo goed vindt aan het lezen van je kind. Dan krijgt je kind extra zin om te lezen! Voorbeelden van motiverende complimenten zijn: “Je verbeterde je jezelf bij dat woord want je hoorde dat het niet klopte in de zin. Heel knap!” of “Dit woord deed je eerst in stukjes en toen helemaal. Super goed!”

We hopen dat jullie met deze tips veel én gezellig leesplezier zullen beleven!
Mochten er vragen zijn over de leesontwikkeling van je kind, wacht niet te lang met extra hulp inschakelen. Wat wij kunnen betekenen in de begeleiding van kinderen op het gebied van lezen lees je op de lees- en spellingpagina op de website.