Tinnitus-nooit meer stilte

Veel mensen hebben er last van; tinnitus. Oorsuizen wordt het ook genoemd. De geluiden die mensen continu door horen, kunnen heel verschillend zijn. Kloppende geluiden, een (vaak hoge) piep, bonken en veel andere varianten. 

Astrid Renes, logopedist en praktijkeigenaar van Logopedisch Centrum Renes, is ervaringsdeskundige. Zij vertelt u haar ervaring met tinnitus omdat zij hoopt dat velen er zich in kunnen herkennen en zich erdoor gesteund voelen. Want één ding is zeker; je bent niet de enige als je tinnitus hebt! En ieders strijd om met het oorsuizen om te gaan verdient respect en is het lezen waard.

Persoonlijke ervaring tinnitus

“Mijn gehoor is in relatief zeer korte tijd hard achteruit gegaan. Omdat ik merkte dat ik ook steeds meer moeite kreeg met het verstaan van de spraak zowel in mijn werk als privé én dat ik van het ene op het andere moment ook een piep in mijn linkeroor kreeg, werd ik na een bezoek aan mijn huisarts doorverwezen naar de Kno-arts. Hij nam mijn klacht gelukkig heel serieus en vanwege de vrij plotselinge achteruitgang van mijn linkeroor kreeg ik een MRI-scan om kwaadaardige oorzaken uit te sluiten. Gelukkig bleek hier geen sprake van.

Leer er maar mee leven

De daaropvolgende mededeling van de Kno-arts was echter niet fijn om te horen: slechthorendheid zonder aanwijsbare oorzaak. Laat u zich maar een gehoorapparaatje aanmeten en leer te leven met de tinnitus want daar valt vrijwel niets aan te doen. Met die mededeling liep ik de spreekkamer uit. Volkomen verdwaasd… ik…? Op nog relatief jonge leeftijd slechthorend en als ‘bonus’ een piep in mijn oor waar ik mee moest zien te leren leven. Mijn leven stond op zijn kop. Ik werd compleet gestoord van die piep!! Het was allesoverheersend en totaal niet uit te leggen aan de naaste omgeving. Hoe hard ik de televisie ook aanzette, de radio, hoe hard ik zelf ook meezong met liedjes die op de radio voorbij kwamen, de iPad onder mijn kussen deed met afleidende geluiden als het ruisen van de zee met Reiki-muziek. Want ’s nachts, ja ’s nachts was het het ergst. Als ik van de stilte wilde genieten en lekker in slaap wilde vallen dan bleef ik klaarwakker vanwege de schreeuwende, tergende en allesoverheersende piep.

tinnitus

 

Acceptatie van tinnitus; vriendjes worden

Uiteindelijk heb ik zoals de Kno-arts mij adviseerde, leren omgaan met mijn tinnitus. Ik zag en voelde de piep als de grote vijand die er niet mocht zijn, die verslagen en verbannen moest worden. Maar die strijd kon ik nooit winnen realiseerde ik me. De piep zou nooit meer weggaan dus dat was verloren energie. Langzamerhand ben ik mijn tinnitus van een andere kant gaan benaderen. Na een paar jaar ben ik zoals ik het simpelweg noem ‘vriendjes’ geworden met de piep. De piep hoort bij mij. Van ’s morgens vroeg bij het openen van de ogen tot aan het inslapen toe. – Nooit meer stilte… –
Vriendjes worden was voor mij de enige manier om de benodigde acceptatie te verkrijgen om mijn leven weer leefbaar, plezierig en waardevol te maken.”

Lees meer over tinnitus

Op internet is veel informatie over tinnitus te vinden. Het komt veel voor in combinatie met  slechthorendheid, maar dit is uiteraard lang niet altijd het geval. Het kan zich juist ook zonder vermindering van het gehoor aandienen.
Als u meer wilt lezen over oorsuizen en wat u kunt doen:
Stichting Hoormij
GGMD voor doven en slechthorenden
Keel-, neus-, oorheelkunde