Stemproblemen met carnaval

Het carnavalsweekend staat weer voor de deur. Voor velen het feest van het jaar! Gezellig, maar ook een aanslag op onder meer je stem. Wij krijgen de periode na de carnaval relatief meer aanmeldingen wegens stemproblemen (heesheid/schorheid, zere keel) die tijdens de carnaval zijn begonnen en niet meer weggaan.Om je een beetje te helpen om je stem goed te houden en stemproblemen te voorkomen, hier 11 tips die opgesteld zijn door collega-logopedist Alex Boon.

11 STEM TIPS VOOR DE CARNAVAL

PRATEN, SCHREEUWEN, ZINGEN EN LALLEN

Tip 1 – Playback
Niemand merkt het als je niet zingt of schreeuwt: playback met enorm overdreven mondbewegingen! Vooral de ‘lalalalalalala’-beweging doet het erg goed!

Tip 2 – Trek de aandacht
Je ziet een bekende. Ga je roepen? Niet doen! Zorg dat je een ratel, een toeter of een fluitje o.i.d. hebt – daarmee trek je effectiever de aandacht (van iedereen!)

Tip 3 – Gesprek voeren 1 – gebaren
Gesprekken zijn onmogelijk in die herrie! Maak uitsluitend gebaren (en lol)!

Tip 4 – Gesprek voeren 2 – nonverbaal, kort en krachtig
Oor/mond mond/oor beurtgesprekken: dat gettetter in je oor klinkt véél te hard en je verstaat tóch niks… Beperk je ‘gesprekken’ tot begroetingen en afscheid nemen door te omhelzen, op te tillen en neer te zetten, te zoenen, te hossen, te dansen enz. (‘lalalalalalala-beweging’!)

Tip 5 – Gesprek voeren 3 – nodig iemand uit (‘kom mee!’ armgebaar)
Neem iemand mee naar de keuken, de w.c., de kelder, de slaapkamer, het fietsenhok – doe daar je zegje. Meng je daarna met gezwinde spoed weer in het feestgedruis!

DRANK EN DRINKEN

Tip 6 – Drink geen alcohol…
Scheelt enorm voor je stem!

Tip 7 – Drink 1 op 1
Als je tóch alcohol drinkt: Voor elk glas bier/drank – 1 glas water: je houdt je vochthuishouding op peil, spoelt de alcohol wat sneller door en drinkt relatief minder alcohol!

SLAPEN

Tip 8 – Slaap uit
(en eet voldoende)

Tip 9 – Slaap alleen
Rust je beter uit – lig je niet in de (lucht, herrie, enz.) van die ander

Tip 10 – Slaap in je eigen bed
Home sweet home – veel lekkerder dan op een logeerbed, in de kroeg, op straat…

AANZWENGELEN

Tip 11 – Stemopwarming in de ochtend (voor de fanatiekelingen)

Zet je stem heel zacht, zoemend aan. Als je stem het niet meer doet: missie mislukt. Rest van de dag geen geluid meer maken om de stemproblemen niet groter te maken.
‘Slaat hij aan’, zoem dan zachtjes door. Zoem een (carnavalsliedje), maar houdt het heel rustig! Ga er mee door totdat het omgevingslawaai jouw gezoem overstemt en begin dan weer bij: tip 1 🙂

Alaaf!

Hier vind je meer informatie over de stem en stemproblemen.
Ook vind je goede informatie op de site van de beroepsvereniging logopedie over stem: NVLF