Spraakontwikkeling van het kind

Logopedisch Centrum RenesNieuws en UpdatesSpraakontwikkeling van het kind

De spraakontwikkeling van het kind

Hoe verloopt de spraakontwikkeling?

De spraakontwikkeling begint al in de eerste paar maanden na de geboorte. Een kind heeft snel door dat er communicatie is door geluidjes als ‘eh’ en ‘ah’. Hierop wordt gereageerd door de directe omgeving (papa, mama, zusje, broertje). Vervolgens komt de fase van het echte brabbelen. De klankreeksen worden iets langer en ingewikkelder, zoals ’tatata’. Rond het eerste jaar komen de eerste woordjes als ‘mama’ en ‘bal’ of ‘op’ en tegelijkertijd wordt het brabbelen steeds ingewikkelder. Het kind heeft ontdekt dat er klanken voor in de mond maar ook achter in de mond te maken zijn. Naarmate het kind ouder wordt komen er meer variaties in de uitspraak en kunnen kinderen steeds meer woorden uitspreken met medeklinkers achter elkaar, zoals spin of vlag.

Een goed gehoor is voorwaardelijk voor de spraakontwikkeling

Een goed gehoor is een voorwaarde voor de spraakontwikkeling. Het is duidelijk dat als een kind de spraakklanken niet goed hoort, het de klanken en woorden ook niet goed kan gaan imiteren. Als er twijfels zijn omtrent het gehoor van het kind is het zeer belangrijk dat het gehoor gecheckt wordt. Soms is het lastig om een slecht gehoor te ontdekken. Door verkoudheden kunnen de oren verstopt raken maar dit gaat ook vaak weer weg als de verkoudheid over is. Kinderen die veel verkouden zijn, hebben regelmatig vocht in het middenoor en dit heeft een negatieve invloed op de spraakontwikkeling. Deze kinderen worden ook vaak gekenmerkt als ‘Oost-Indisch doof’. Toch is dit zeker niet altijd het geval.

Wanneer logopedie?

Spraak spelenderwijs oefenen om de spraakontwikkeling te stimuleren

Als er door de omgeving van het kind (opa, oma, mensen die het kind niet dagelijks zien) regelmatig opmerkingen worden gemaakt dat het kind niet goed te verstaan is, dan is het raadzaam een logopedist te raadplegen.
Ga ook naar logopedie als het kind in vergelijking met leeftijdsgenoten op de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf duidelijk minder verstaanbaar is. De logopedist kan door speelse testjes beoordelen of de spraak past bij de leeftijd van het kind. Of dat er een afwijkend verloop is, of dat er een achterstand in de spraakontwikkeling bestaat. Meer informatie over de spraakontwikkeling vind je op de website van de NVLF.
Ook vindt u op deze pagina van onze website meer informatie over wat wij voor u en uw kind kunnen betekenen bij allerlei aspecten van de spraak van het kind.

 

 

Bewaren

Bewaren