Lezen en schrijven: week alfabetisering

Logopedisch Centrum RenesNieuws en UpdatesLezen en schrijven: week alfabetisering

Week van de alfabetisering 2017

Niet goed kunnen lezen en schrijven; 2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Om dit onder de aandacht te brengen organiseert Stichting Lezen & Schrijven vanaf 4 september de Week van de Alfabetisering.

Niet goed kunnen lezen en schrijven; een groot probleem

Mensen die laaggeletterd zijn lopen tegen veel problemen aan. Solliciteren begint met het schrijven van een brief. Facebook kan je pas gebruiken als je kunt lezen en je je aan kunt melden. Je kind voorlezen wordt moeilijk als je zelf niet goed kunt lezen. Ben je ziek en heb je medicijnen nodig, dan is het lezen van de bijsluiter een groot probleem met alle gezondheidsrisico’s van dien. En wat dacht je van het bijhouden van de financiën?

We staan er niet bij stil maar het niet kunnen lezen en schrijven is een zeer grote handicap in onze moderne, geletterde maatschappij. Helaas weten te weinig mensen in Nederland van dit probleem af. En hoe meer mensen ervan af weten, hoe meer we kunnen doen. Daarom organiseert Stichting Lezen & Schrijven van 4 tot 10 september de Week van de Alfabetisering. Terecht! Want mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven kunnen zich niet goed zelfstandig redden.

Iedereen kan leren lezen en schrijven

Schaamtegevoel

Veel volwassenen hebben een enorm schaamtegevoel omdat ze niet goed kunnen lezen en schrijven. Zij leven een leven van smoezen en leugentjes om niet toe te hoeven geven dat ze dit probleem hebben.
Dat is niet nodig! Stichting Lezen en Schrijven helpt alle mensen met deze problemen, als je het zelf maar wil! Ken je mensen in je omgeving die min of meer analfabeet zijn: help deze persoon om zich aan te melden en er zal een nieuwe wereld opengaan voor deze persoon!

Feiten

Stichting Lezen en Schrijven heeft in 2016 een factsheet laaggeletterdheid, armoede en schulden uitgebracht. Lees de feiten waar we normaal gesproken niet bij stilstaan. De impact is vele malen groter dan dat we ons realiseren…

Ook wij kunnen helpen

Heeft je kind moeite met het aanvankelijk lees- en schrijfonderwijs? Wacht dan niet te lang met het inschakelen van hulp. Hoe eerder de begeleiding plaatsvindt, des te kleiner zal de achterstand uiteindelijk zijn, of kan het zelfs weggewerkt worden. Alle kinderen zullen leren lezen en schrijven alleen de een heeft meer en extra positieve, motiverende begeleiding nodig dan de ander. Lees meer over deze problemen op de pagina Lezen en spelling. Voor aanmelden ga je naar het aanmeldformulier.