Gebaren bij afasie na beroerte

Logopedisch Centrum RenesNieuws en UpdatesGebaren bij afasie na beroerte

Wat doe je als je nooit meer op de juiste woorden komt? Het met gebaren zeggen. Maar dat is soms moeilijker dan gedacht, blijkt uit het promotieonderzoek van Karin van Nispen naar mensen met de taalstoornis afasie.

Zo’n 30.000 oudere Nederlanders hebben afasie, een taalstoornis door hersenletsel.  De problemen verschillen sterk per individu, vertelt Karin van Nispen. Sommigen kunnen alleen nog ja of nee zeggen, anderen hebben moeite zinnen op te bouwen, wisselen klanken of zelfs betekenissen om. “Dan zeggen ze ‘tafel’, als ze ‘stoel’ bedoelen.”

Vanuit een fascinatie voor taal (“We kunnen praten maar weten niet hoe we dat doen”) studeerde Van Nispen Taal en Cultuurstudies in Utrecht, specialisatie Taalontwikkeling. Tijdens een stage bij een revalidatiecentrum kwam ze in contact met mensen die vrijwel niets meer kunnen zeggen. “Dat is heel indrukwekkend, niet kunnen praten lijkt mij één van de ergste dingen die een mens kan overkomen. Tegelijkertijd geven de taalfouten die mensen maken een heel interessante kijk op de bouwstenen van taal. Ik ben toen gaan nadenken over wat mensen nog wél kunnen. Zo kwam ik uit bij non-verbale communicatie. Daar wisten we nog weinig van.”
De vraag die Van Nispen zichzelf stelde: hoe kunnen gebaren eraan bijdragen dat mensen met afasie tóch informatie kunnen overbrengen? Lees verder…