Complimenten geven; hoe doe je dat?

Logopedisch Centrum RenesNieuws en UpdatesComplimenten geven; hoe doe je dat?

Complimenten krijgen is heel belangrijk. Voor iedereen! Ook volwassenen hebben het af en toe nodig, maar kinderen zéker, om te kunnen groeien in hun zelfvertrouwen en eigenwaarde. Maar hoe kunnen we nu het best complimenten geven aan kinderen?

Soorten complimenten

Er zijn veel soorten complimenten. Algemene complimenten worden veel gegeven, maar hier zit vaak een oordeel in. Bijvoorbeeld: ‘goed gedaan’ of ‘dat heb je mooi getekend’. Dit werkt over het algemeen minder goed, omdat je hiermee een kind leert dat resultaten belangrijk zijn. Een volgende keer wil het kind het weer goed gedaan hebben en als het dan een keer niet goed gaat dan kan dat een gevoel van falen geven. Daarom is fijner voor een kind als je complimenten geeft die gericht zijn op het proces, de ontwikkeling, het gedrag, de inzet.
Platform mindset heeft een mooie poster gemaakt die de verschillen tussen de complimenten mooi op een rijtje zet:

Complimenten geven; hoe doe je dat>

 

 

 

 

 

 

Deze en nog een aantal andere leuke posters zijn gratis te downloaden op Platform mindset.

 

Direct gerelateerde positieve feedback

Dat is een mond vol…! Als je deze vier woorden uit elkaar haalt valt het mee. Het betekent dat een goed compliment bestaat uit dat je iets positiefs zegt over wát het kind zojuist goed deed. Hoe sneller je een complimentje geeft, hoe krachtiger het is. ‘Goed zo’ of ’toppie’ mag je best eens tussendoor zeggen natuurlijk. Maar eigenlijk zijn dit ‘losse flodders’. Je geeft een compliment maar het kind weet eigenlijk helemaal niet goed waarom of waarvoor. Hierdoor blijft het effect minder lang hangen. Want eerlijk is eerlijk, je geniet er toch meer van als je weet waarvoor je het complimentje precies krijgt?
Daarbij wordt de sfeer, de gezelligheid en motivatie door dit soort complimenten sterk verhoogd. Dat is mooi meegenomen!

Voorbeelden uit onze praktijk

  • Wat heb jij hard gewerkt terwijl je zei dat je geen zin had vandaag!
  • Knap van jou dat je zo goed luistert.
  • Wat fijn dat je hulp hebt gevraagd!
  • Super dat je deze uitdaging aangaat.
  • Doordat je zoveel boeken leest, ga je zo goed vooruit.
  • Ook al vind je de /r/ nog lastig om uit te spreken, je zet goed door!
  • Weet je wat ik zo goed van je vind, dat je zo mooi op toon leest!
  • Ik hoorde dat je dit lange woord eerst in stukjes hebt gelezen en daardoor wist je wat er staat.
  • Vorige week kende je deze woorden nog niet en nu wel; daar heb je veel moeite voor gedaan!
  • Je hebt niet opgegeven, top!

Het vraagt in het begin een sterk bewustzijn van ons als ouders, leerkracht, logopedist enz. maar als je er veel mee bezig gaat dan zullen de complimenten waarin een oordeel zit en over resultaten gaan, afnemen en zullen ze steeds meer over de inzet, het proces en het gedrag gaan.
Veel plezier met het geven van de juiste complimenten!