2019 – Gelukkig Nieuwjaar!

Logopedisch Centrum RenesNieuws en Updates2019 – Gelukkig Nieuwjaar!

2019

Een mooi nieuw jaar. De logopedisten van Logopedisch Centrum Renes wensen u alle geluk, wijsheid en vooral goede gezondheid en communicatie toe! Gezondheid is een groot goed, communicatieve gezondheid hoort daar uiteraard bij. Zonder goede communicatie kunnen kinderen en volwassenen zich ongelukkiger voelen. Wij proberen in 2019 weer ons steentje bij te dragen aan de communicatieve gezondheid van u of uw kind. Op een spraakmakend 2019!

2019 Happy Newyear

Plannen en activiteiten van Logopedisch Centrum Renes

LC Renes is een bruisende praktijk dus we ontwikkelen ons steeds verder en krijgen ieder jaar meer samenwerking. Wat zijn onze plannen en activiteiten in 2019?

  • In Velp zijn we begonnen met een multidisciplinair overleg (MDO) voor kinderen binnen Een Plus Gezondheidscentrum Velp. Dit is het KEC (Kind Expertise Centrum) Velp.
    Hierbij zijn therapeuten van veel disciplines in de zorg rond kinderen bij betrokken: kinder-fysiotherapeut, prelogopedist, logopedist, kinder-ergotherapeut, diëtist, podotherapeut, psycholoog, orthopedagoog en een huisarts van 1+ in Velp. Een keer per maand komen we samen om vanuit meerdere invalshoeken naar de (complexe) problemen van een kind te kijken en elkaar te adviseren. Uiteraard wordt vooraf om uw toestemming gevraagd als iemand (in eerste instantie anoniem) het probleem van uw kind zou willen bespreken in het MDO.
    Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen met meerdere problemen vaak sneller en beter door de juiste therapeuten begeleid kunnen worden als het door het KEC gezien is. Daarom zijn wij heel blij dat we dit, geleid door de manager van Een Plus Gezondheidscentrum, hebben kunnen opzetten.
  • Er komt in 2019 expertise-uitbreiding op het gebied van de behandeling van mondmotoriek- en slikproblemen na behandeling van oncologie. Hiertoe zijn wij bij het oncologienetwerk van Velp en van Rheden betrokken.
  • De tweede Hanen oudercursus wordt georganiseerd voor ouders van kinderen (1,5 tot ongeveer 4 jaar oud) die nog niet of nauwelijks spreken.
  • Onze groepstrainingen voor het fonologisch bewustzijn (voorwaarden voor het leren lezen en schrijven) voor kinderen uit groep 2 en 3 worden dit jaar voortgezet wegens groot succes. Hierdoor krijgen meer kinderen die moeite hebben op dit gebied, een steuntje in de rug met het aanvankelijk lezen en schrijven. Hiermee kunnen veel frustraties en faalgevoelens van kinderen worden beperkt.

Cursussen (cursusleider Astrid Renes)

  • De nieuwe cursus voor leerkrachten in het basisonderwijs ‘Logopedie in een notendop’ gaat van start in januari 2019 op een basisschool in de gemeente Rheden. In deze cursus van twee dagdelen leren leerkrachten logopedische signalen beter herkennen. Ook weten zij na deze cursus beter wanneer het belangrijk is een screening aan te vragen of door te verwijzen. Voor meer informatie zie Logopedie in een notendop_folder.
  • De cursus PReT (Prentenboeken en Taal-denkstimulering) wordt weer gegeven voor schoolteams, logopedisten, remedial teachers en andere belangstellenden (bijvoorbeeld voorleesvrijwilligers). De workshop van twee dagdelen is voor iedereen die beroepsmatig of in de vrije tijd veel met voorlezen te maken heeft, en graag ‘meer’ uit het lezen en voorlezen van boeken wil halen ter stimulering van de taalontwikkeling.

Het moge duidelijk zijn: ons team gaat vol enthousiasme het nieuwe jaar in! Nogmaals een gelukkig 2019. Wij hopen u ook dit jaar weer te mogen helpen met het verminderen van klachten op het gebied van stem, spraak, taal, gehoor, (beginnend) lezen of slikken.